Modicachoklad

En speciell typ av choklad som tillverkas i staden Modica på den italienska ön Sicilien. Till skillnad från i princip alla andra kommersiella chokladkakor conchas inte modicachoklad vid höga temperaturer utan rörs varsamt i vattenbad där chokladens temperatur aldrig överstiger 45° C. Tack vare detta förfarande behålls både aromer, vitaminer och välgörande enzymer till större del i den färdiga chokladen som får en grynig och nästan krispig konstistens då delar av sockerkristallerna i chokladen inte smält. När man provar modicachoklad är det därför extra viktigt att ge chokladen tid att värmas upp i munnen innan man tuggar på den så att så mycket som möjligt av aromerna kan frigöras innan chokladen sväljs.

Modica _kallsmalt _gryta _web

Vattenbad för att framställa Modicachoklad (Foto Sabadi)

 

Modica _choklad _former _Beriksson _web

Modicachoklad som är framställd på låg temperatur hälls upp i formar (Foto Sabadi)

 

Modica _cacao _chokladkakor _web

Färdiga Modicachoklad-kakor (Foto Sabadi)

 

Modica _stad 2_choklad _web 

 Staden Modica som Modicachokladen har döpts efter (Foto Sabadi)