Rosa choklad (ruby chocolate)

En nylanserad typ av choklad som utvecklats och marknadsförs av det schweiziska chokladföretaget Barry Callebaut. Ruby, som produkten benämns av Barry Callebaut, visades för första gången upp vid ett lanseringsevent i Shanghai den 5 september 2017. Den nya chokladen marknadsförs som en fjärde chokladtyp jämte mörk, vit, och mjölkchoklad. Den har en ljus rosaaktig färgnyans som enligt företaget är helt naturlig och inte resultatet av några tillsatser eller färgämnen. Den sägs ha en bärigt, fruktig smak utan bitterhet och beskrivs som fyllig och len i munnen.

Eftersom ruby/rosa choklad är resultatet av ett ensamt företags forskning och produktutveckling är mycket lite känt om hur chokladen framställs, då detta skulle kunna leda till att andra försöker kopiera framställningsprocessen. Det mesta tyder dock på att chokladen framställs av ofermenterade kakaobönor som syrats utan någon jäsningsprocess, vilket skulle kunna förklara både färgen på chokladen och den syrliga smaken. Bristen på strävhet/tanniner tyder på att främst är kakaosmöret i bönorna som använts snarare än kakaomassan men Barry Callebaut har ännu inte officiellt bekräftat chokladens sammansättning.

En fjärde chokladtyp har proklamerats tidigare i chokladhistorien, senast Valrhona vars Dulcey-produkt lanserades som blond choklad.

Eftersom företaget Callebaut säljer choklad som råvara till chocolatierer så kommer du troligtvis inte se den rosa chokladen under varumärkesnamnet Callebaut i butikerna. Den rosa chokladen beräknas finnas att köpa under 2018

Vi följer nyheterna kring den rosa chokladen och uppdaterar informationen här löpande. Tills vidare kan man läsa mer om den rosa chokladen här.  

 

Choklad _Beriksson _kakao _chokladdistribution _gourmet _distribution 8-web